Algemeen

Haal de zomer naar je tuin

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, begint het bij velen te kriebelen om de tuin zomerklaar te maken. Een plek waar je kunt ontspannen en genieten van het buitenleven. Daarbij kun je denken aan kleurrijke bloemen, gezellige zithoekjes en verfrissende water elementen.

Maar hoe begin je? Het transformeren van je tuin in een zomerparadijs hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een paar eenvoudige stappen kun je al een groot verschil maken. In dit artikel nemen we je mee door verschillende manieren om de zomer in je tuin te brengen.

Kleurrijke bloemen en planten die niet mogen ontbreken

Geen zomer zonder bloemen! Ze zijn de ultieme sfeermakers en zorgen voor een instant vakantiegevoel. Maar welke kies je? Voor een volle zon zijn er talloze opties zoals lavendel, geraniums of petunia’s die niet alleen mooi zijn maar ook heerlijk ruiken. En voor de schaduwrijke plekken in de tuin zijn hosta’s of varens perfect; ze voegen een groene oase toe aan elk hoekje.

Het is ook leuk om te experimenteren met verschillende hoogtes en structuren. Hoge grassen kunnen bijvoorbeeld een mooi contrast vormen met lagere, kleurrijke bloemen. Of wat dacht je van klimplanten tegen een muur of schutting? Ze geven hoogte aan je tuin en bloeien vaak langdurig.

Gezellige zithoekjes creëren

Een comfortabele plek om te relaxen is essentieel in elke zomertuin. Zithoekjes nodigen uit tot lange avonden met vrienden en familie. Met wat Gecoat tafellinnen op je tuintafel voeg je niet alleen kleur toe, maar is het ook praktisch bij een zomerse BBQ. Het materiaal is namelijk makkelijk afneembaar en waterafstotend, ideaal voor buitengebruik.

Je kunt kiezen voor een grote eettafel voor gezellige etentjes of meerdere kleine zitjes verspreid door de tuin voor een intiemer gevoel. Voeg wat kussens toe voor comfort en een paar lantaarns of kaarsen voor de sfeer. Met een strandstoel hout in de hoek creëer je bovendien een heerlijke leesplek.

Verlichting voor lange zomeravonden

Als de zon ondergaat, wil je natuurlijk nog niet naar binnen. Goede verlichting maakt dat je ook ‘s avonds van je tuin kunt genieten. Denk aan solar-lampjes in de plantenbakken, lampionnen tussen de bomen of string lights boven je zithoek. Ze zorgen voor een gezellige gloed en laten jouw tuin ook in het donker stralen.

Niet alleen is verlichting praktisch, het kan ook dienen als decoratief element. Gebruik verschillende soorten lampjes om diepte te creëren en accentueer bijzondere plekken in je tuin, zoals een waterpartij of een beeld.

Water in de tuin voor een frisse touch

Een water element voegt altijd iets speciaals toe aan de tuin. Het geluid van kabbelend water werkt rustgevend en trekt bovendien leven aan zoals vogels en insecten. Dit kan variëren van een simpele vogelbad tot een volledige vijver of zelfs een kleine waterval.

Denk bij de plaatsing van water in de tuin goed na over onderhoud en veiligheid, vooral als er kinderen rondlopen. Zorg ervoor dat het water schoon blijft en dat er geen gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

Accessoires die het afmaken

Tot slot zijn het juist de kleine dingen die je tuin persoonlijk maken. Een paar robuuste strandstoelen van hout met vrolijke kussens, windgongen, of zelfs een hangmat kunnen al veel doen. Deze accessoires geven karakter aan jouw buitenruimte en maken het echt jouw plekje.

Zet hier en daar wat potten met kruiden neer; niet alleen praktisch voor tijdens het koken, maar ook nog eens mooi om te zien en heerlijk geurend. En vergeet niet: accessoires kun je gemakkelijk aanpassen naar seizoen of stemming, dus leef je uit!